Sport.

2014-11-19 14:33
”När vi började förlora efter den bra starten hittade vi inget sätt att ta oss ur den negativa trenden.”  BILD: THOMAS JOKINIEMI
”När vi började förlora efter den bra starten hittade vi inget sätt att ta oss ur den negativa trenden.”

Talar ut efter svåra säsongen

Det blev en bitter avslutning i år för Niclas Tagesson i Husqvarna FF. Laget åkte ur Superettan och under senare delen av säsongen tog Giles Stille mer och mer huvudansvaret.
– Tron inom gruppen fanns inte där till slut, säger Niclas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Säsongen 2013/14 kommer alltid att vara historisk eftersom det för första gången skulle spelas fotboll i näst högsta divisionen hemma på Vapenvallen i Huskvarna. Men HFF-supportrarna kan inte bara se tillbaka på året med stolthet och hederskänsla. Vad som började så bra, slutade samtidigt så dåligt.

Efter några omgångar ledde laget serien och media i hela Sverige höjde såklart på ögonbrynen och började spekulera i hur långt det skulle räcka för de fräcka nykomlingarna från Huskvarna. ”De lär ju undvika bottenstriden.” ”Ett stabilt mittengäng.” ”Kanske rent av ett topplag?” lät det. Så blev inte fallet. Pendeln vände, gjorde det rejält och slog till med full kraft.

Förlusterna började komma och vad som tidigare varit stolpe in blev nu stolpe ut, förutom i egen kasse där det mesta verkade vilja leta sig in. Niclas Tagesson var ledare för laget när de gick upp till Superettan förra året. Han gjorde det med knappa resurser och har varit en viktig pusselbit i framgångssagan HFF. Men i eliten svänger det snabbt. När förlusterna började trilla in och laget blev omsprungna av fler och fler lag i tabellen var det inte lika lätt som när segrarna kom på löpande band.

”Vårt självförtroende naggades”

Nu har säsongen passerat och det blir återigen spel i division ett till våren. Men vad var det egentligen som hände under den gånga säsongen? Vad var det som gick fel? När SmF intervjuade Niclas, i somras, var tongångarna klart positiva. Men bara någon månad senare tog Giles Stille mer och mer ansvar för laget.
– Det var ett beslut som jag själv tog, säger Niclas.
Varför?
– När vi började förlora efter den bra starten hittade vi inget sätt att ta oss ur den negativa trenden. Tidigare år har vi kunnat studsa tillbaka efter en förlust men vårt självförtroende naggades nu istället. Mycket på grund av de många uddamålsförlusterna som vi dessutom tappade i slutet av matcherna. Till slut kändes det som att jag inte kunde få killarna att tro på det och att få oss att vinna matcher och då valde jag att ta det beslutet, säger Niclas.

Istället tog alltså Giles Stille, tidigare utvecklingsansvarig i klubben, över. Det märks att det är en besviken Niclas när han förklarar att han inte har kunnat få killarna i laget att knäcka koden till att vinna matcher. Men samtidigt erkänner han att det var ett svårt läge redan från start.
– Vi måste någonstans inse att det var bättre lag med bättre spelare vi mötte. Vi fick in ett par spelare under sommaren som gjorde oss vassare och fick upp humöret något. Men när vi sedan förlorade någon match kände killarna igen mönstret och vi föll igenom som lag igen, säger Niclas.

Han är inte sen med att ge beröm till sina spelare. Trots att några av dem varit ute i media och öppet kritiserat honom (bland annat en del byten som Niclas gjort under matcherna).
– De har verkligen gjort vad de kunnat. De har lyssnat på mig och kämpat varje dag för att bli bättre.
– Att vissa säger som de gör i media är naturligt, det är en del av den frustration som kommer ut när vi inte lyckas ta poäng, säger han.

Vill upp i Superettan igen

Det blev på slutet en mer tillbakadragen roll för honom och det är fortfarande oklart hur det blir med tränare till nästa säsong. Men Niclas fortsätter med all säkerhet som huvudtränare för klubben, något annat räknar han inte med.
– Just nu har laget ledigt i tre veckor till. Sedan ska gärna ett beslut ha kommit om hur det blir till nästa säsong.
Men kommer du att coacha Husqvarna FF även nästa säsong?
– Frågan är uppe i styrelsen just nu. Jag vet inte något än men om vi säger så här: Jag tror inte att klubben har råd att ha två kontrakterade tränare till nästa säsong.
Och vad innebär det för just dig?
– Jag är nästan säker på att jag fortsätter nästa säsong. De indikationerna har jag i alla fall fått, sen får du tolka det hur du vill, säger Niclas.

För att få liv i truppen och väcka spelarna överlät han alltså rollen som tränare till en annan. Nu vill dock Niclas axla ansvaret att än en gång försöka ta laget upp till Superettan.
– Jag är funtad så som person att när jag misslyckas med något så vill jag några dagar senare försöka igen. Jag är otroligt revanschsugen just nu.
Tror du spelarna har förtroende för dig när du lämnade över ansvaret i slutet av denna säsong?
– Det är jag helt övertygad om, säger han.

Viktor Ylenfors
folkbladet@etc.se