Sport.

2014-11-13 13:01
 ”Om vi får ihop alla delar så kommer det gå vägen tror jag.” Linnea Wallén, målvakt i JIK:s damlag, är förhoppningsfull.  BILD: THOMAS JOKINIEMI
”Om vi får ihop alla delar så kommer det gå vägen tror jag.” Linnea Wallén, målvakt i JIK:s damlag, är förhoppningsfull.

Siktar på anfall

Hon gör sitt fjärde år för Jönköpings IK Dam. Linnéa Wallén, 25, har efter många år som given startspelare fått ordentlig konkurrens i år. Laget har börjat bra och ligger för närvarande åtta, som är den sista slutspelsplatsen.
    – Det hade varit skitkul att få känna på matcher i ett slutspel senare i år, säger Linnéa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Linnéa är från Tranås och det är också där hon har bott under sina fyra år som målvakt i JIK. Tills i år. Nu har hon nämligen fått jobb på Länsförsäkringar i Jönköping och behöver inte längre pendla fram och tillbaka till träningar och matcher. Förutom första året så har hon varit förstavalet hos de tränare som har coachat laget.

I år har hon, tillsammans med Felicia Johansson, delat på ansvaret mellan stolparna. Men konkurrensen ser hon bara som något positivt. Och inte bara konkurrensen om hennes plats utan även generellt.
– Vi har en mycket bredare trupp i år jämfört med förra året. Vi hade dessutom några spelare, som fick långtidsskador under föregående år, som börjar komma tillbaka nu, säger Linnéa.

Förra året innebar kval neråt för JIK-tjejerna. Det blev till slut fortsatt säkrat kontrakt i högsta ligan till detta år och nu menar Linnéa att ribban har lagts högre när det gäller målsättningen.
– Vi ska definitivt gå för en slutspelsplats i år, det har vi spelare för känns det som. Om vi får ihop alla delar så kommer det gå vägen tror jag. Vi är 20 väldigt hungriga tjejer som vill visa vad vi kan göra, säger hon.

Väldigt ung trupp

Spelet i de inledande omgångarna har minst sagt varierat för JIK. Genomgående bra spel från alla i laget har varvats med riktiga bottennapp och storförlust, såsom mot Pixbo tidigare under hösten.

Men det är en tydlig skillnad på laget nu, mot hur det har sett ut under Linnéas tidigare säsonger i JIK-dressen.
– I år har vi ett tydligt eget spel. Innan kunde vi lita på att vi utnyttjade motståndarnas misstag genom bra försvarsspel och snabba kontringar men nu spelar vi på våra villkor kan man säga.
– Vi försöker spela en anfallsinnebandy där vi hela tiden försöker föra spelet. Det har gått både bra och dåligt hittills men det är många nya i laget så det måste få ta tid också. Jag är övertygad om att det är roligt att gå och titta på oss när vi spelar innebandy, säger Linnéa.

Truppen är annars väldigt ung. Linnéa är, som 25 år gammal, en av de äldre, vilket skvallrar om att det är en långsiktig satsning som gäller i föreningen. Det är många av de yngre tjejerna som kommit upp under detta år och som således gjort såväl sin A-lagsdebut som sitt första framträdande i den högsta serien under året.
– För att denna satsning ska hålla och verkligen ge något är det såklart viktigt att vi får behålla alla duktiga tjejer som nu kommer fram och tar för sig i laget.
– De måste få göra sina misstag och lära sig den hårda vägen. Så är det på denna nivå, säger Linnéa.

Vill styra spelet

Hon själv har som sagt fått dela lika på ansvaret längst bak i målet med Felicia Johansson, en konkurrens som är nyttig för båda, enligt henne själv. Linnéa försöker bidra med flera olika saker, både på träning och på match.
– Jag vill tillföra rutin till laget och jag försöker styra hela tiden när jag sitter i kassen. Som målvakt ser man ju planen på ett annat sätt och det är viktigt att förmedla det till de övriga spelarna, säger hon.
Hon går ändå in på sin fjärde säsong i Superligan, så många i laget lär lyssna på vad hon säger, inte minst eftersom många spelare saknar just tidigare erfarenhet i serien.

Nu i början av säsongen har alla lag slagit alla, med undantagen Mora och Rönnby i toppen, som ser ut att bli svåra att rå på. JIK har, trots ett par rent ut sagt usla insatser, varit med i de flesta matcherna vilket bådar gott inför fortsättningen. Det är så klart ingen katastrof för laget om de missar slutspel, men Linnéa berättar att de inte tänker vara nöjda om de tvingas se på när de andra lagen spelar slutspel.
– Vi ska inte tycka att det är okej att få kvala neråt igen. Jag känner att vi är tillräckligt bra för att vara med de stora lagen nu. Fortsätter vi så här och kan hålla en lite jämnare nivå är det fullt möjligt, säger Linnéa.

Hårda träningar väntar

Nu närmast väntar ingen match på ett tag utan laget får svetsas samman genom hårda träningar istället. Men i kväll är det inget vanligt pass på innebandyplan utan laget ska samlas i curlinghallen för en lite lättsammare samling och vidare spel på banan.
– Det är skönt att bryta av lite ibland från den vanliga träningen, säger Linnéa.

Viktor Ylenfors