Sport.

2014-12-29 10:40
Förra året satte influensa stopp för deltagande i Vasaloppet. Nu är det en taggad Oskar Lund som laddar för vinterns skidtävlingar. BILD: ARKIV
Förra året satte influensa stopp för deltagande i Vasaloppet. Nu är det en taggad Oskar Lund som laddar för vinterns skidtävlingar.

Redo för revansch

Förra året blev något av en besvikelse med missat Vasalopp. I år är Oskar Lund, 30, bättre tränad och siktar mot den bästa säsongen någonsin i skidspåret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det blev inte riktigt som Hallby-åkaren Oskar hade tänkt sig förra året. Den vassa Jönköpings­åkaren hade en lyckad träningshöst bakom sig och radade upp bra resultat i flertalet tävlingar. Men det stora målet, Vasaloppet, blev en stor besvikelse. Oskar åkte på en influensa bara en vecka innan start, så siktet mot ett toppresultat där spolierades helt. Men skam den som ger sig och nu är det dags för en ny säsong för 30-åringen.

Det är en optimistisk Oskar som nu väntar på att få stå på startlinjen.
– Det har känts väldigt bra i somras och på hösten. Jag har tränat bättre och hårdare än någonsin och jag har slagit personbästa i löpning på både fem och tio kilometer. Jag har dock haft ett par sjukperioder men det har inte tagit ner mig allt för mycket utan jag har kunnat behålla ett bra flyt i träningen ändå.
Hur har säsongen sett ut hittills för dig?
– Jag var på världscuputtagning tidigare i år och där gick det faktiskt väldigt bra. Jag blev inte uttagen till cupen men jag placerade mig på en bra plats i förhållande till motståndet.
– Men det är inte bara den tävlingen som har gjort att jag känner mig vassare i år. Jag tävlade en hel del i mountainbike i somras och körde bland annat SM. Sen har jag tagit ett steg till i utvecklingen när det gäller min uthållighet vilket känns väldigt bra.

Dåligt med snö i Jönköping

I och med att Oskar jobbar och bor i Jönköping så har han inte de optimala träningsförutsättningarna. Särskilt inte nu när snön inte har fallit. Det har gjort att det blivit en del resor för Oskar men snart hoppas han kunna kliva ut i spåret i Jönköping.
– Jag hoppas verkligen att snön kommer nu snart. Kring jul drar tävlingarna igång här på hemmaplan och då är det såklart en fördel om du haft många träningstimmar i spåret bakom dig. Men känslan är ändå god trots att jag inte åkt så värst mycket skidor hittills i år.
Vilket är ditt stora mål inför säsongen?
– I år är mitt sikte verkligen inställt på SM i Örebro i slutet av januari. Där blir det 15 kilometer som största fokus ligger på. Men vi kommer även att ställa upp med ett stafettlag från Hallby. Det är fortfarande lite oklart vilka vi blir men det blir jag och Eric Rosjö i alla fall. En riktigt duktig ung talang i klubben, så det kommer att bli roligt.

Först väntar dock några långlopp.
– Det blir en bra uppladdning inför vad som komma skall. Det blir en hel del längre lopp inför dels SM och dels Vasaloppet lite senare.
– Det var självklart surt att missa Vasaloppet förra året. Inte bara att jag inte fick köra utan jag tappade också min seedningsplats till detta år. Det betyder att jag nu måste prestera på de loppen som kommer för att få starta i elitledet. Men jag tror att det ska gå vägen.

Drar till Lillehammer

För bara någon vecka sedan var Oskar i Bruksvallarna och tävlade och tränade för fullt. Fler resor väntar för honom och åkarna från Hallby. Men det är en speciell resa i vinter han ser fram emot lite extra.
– Nu i jul drar jag och min familj till Lillehammer i Norge. Den främsta anledningen är att vi har familj där och att vi ska fira jul och ha trevligt tillsammans. Men det blir ett perfekt tillfälle för mig att vässa formen i de fina spåren som finns där.
Vad är nyckeln till att det blir en bra säsong för dig?
– Att jag håller mig skadefri och får kontinuitet i det jag gör. Att jag inte drar på mig några större sjukdomar.
– Det ska bli kul att köra igång med tävlingarna nu igen, jag är grymt laddad.

Viktor Ylenfors