Sport.

2014-04-25 17:00
”Jag vill betona att jag inte lägger någon värdering i vad som hänt tidigare i klubben, det som har hänt har hänt.” Som ny tränare ska Andreas Johansson vända den negativa trenden HV71 befinner sig i.  BILD: THOMAS JOKINIEMI
”Jag vill betona att jag inte lägger någon värdering i vad som hänt tidigare i klubben, det som har hänt har hänt.” Som ny tränare ska Andreas Johansson vända den negativa trenden HV71 befinner sig i.

Räddaren i nöden

Han har meriter från NHL och spel i de bästa ligorna i Europa. Nu ska Andreas Johansson, 40, ta över ansvaret som tränare för HV71. Efter fyra år, som resulterat i klara förluster, offentliga bråk och spelare som lämnat, finns det mycket som kan förbättras i klubben.
 

Varför tog du jobbet som tränare för HV71?
– Jag såg det bara, och gör det fortfarande, som en stor möjlighet. Det är en stor klubb i Sverige med alla tänkbara förutsättningar och potentialen är enormt hög, det är jag säker på. Det är klart att jag tänkte till och vägde för- och nackdelar mot varandra men jag tvekade aldrig att ta jobbet, absolut inte. Det är en chans för mig också som tränare, att sätta prägel på ett lag nu direkt innan säsongen börjar.

 Varför tror du att du blev erbjuden jobbet?
– Jag hoppas och tror faktiskt att det är för att jag är just den jag är. Jag brinner för ishockey samtidigt som jag ändå har en bred kunskap. Sen var det inte så länge sedan jag lirade själv heller, så jag förstår hur denna generation fungerar och tänker på isen på ett bra sätt. Sen gillade de väl min hockeyfilosofi där mycket går ut på att ge allt i alla situationer. Både på och utanför plan kräver jag av mig själv och dem jag jobbar med att alla ska gå in med 100 procent.

Hur känns det att komma till HV71 just nu, efter att ha varit tränare för Södertälje i allsvenskan föregående år?
– Förra året var lite speciellt. Jag kom in efter halva säsongen i SSK som då låg klart sist i tabellen. Men vi lyckades faktiskt vända på trenden och klarade oss kvar med väldigt bred marginal så det var en positiv avslutning där. Att få komma till HV känns hur bra som helst, jag är riktigt sugen på att dra igång och jag har fått bra intryck från alla håll. Min anställning börjar egentligen inte förrän första maj men redan nu har vi börjat jobba med upplägg på försäsong och andra delar också.

Vad ska du och din ledarstab göra för att vända den negativa trenden HV71 haft med uttåg i kvartsfinal fyra år i rad?
– Jag vill betona att jag inte lägger någon värdering i vad som hänt tidigare i klubben, det som har hänt har hänt. Om vi tittar till nästa år måste vi ersätta William (Karlsson) så klart, alltså en kreativ center som ska vara bland de allra vassaste i hela ligan såsom han varit för HV detta år. Jag vet vad jag vill ha för typ av spelare och så får vi se vad som händer sen. Men min uppgift nu är att inspirera laget, tänka rätt och ge tydliga riktlinjer i spelet så alla vet vad de ska göra.

Hur känns det att komma in en klubb som har haft det struligt på senare tid?
– Jag tror att det känns mer för de andra som är här i klubben. Jag tittar på alla och vet att de har haft en tung tid med många motgångar. Men mitt jobb går ut på att komma in med ny energi och försöka få glädje i det vi gör. Alla är revanschsugna, det vet jag. Alla vill att nästa säsong ska bli så bra som möjligt.

Hur ser arbetet ut nu närmast för dig?
– Våren blir rätt lugn faktiskt. Att vara coach tar enormt mycket tid och kraft så det är viktigt att jag kan koppla av också. Sen har jag en son på 14 år som behöver sin pappa så det är viktigt att jag kan vara ledig lite. Flytten till Jönköping går i sommar och det blir riktigt bra tror jag. Det är en fin stad, rätt stora likheter med Karlstad där jag bor för tillfället.

Vad tror du den största skillnaden blir för dig att gå från allsvensk ishockey till SHL?
– Jag tror inte det spelar någon roll överhuvudtaget. Hockey är hockey och det är samma principer även i allsvenskan. Enda skillnaden blir ju att jag och klubben har mer resurser och bättre förutsättningar än med Södertälje. Å andra sidan möter vi ju bättre lag så det kommer att krävas mycket, absolut. Vi har inte talat om en målsättning än, jag tror det är för tidigt att bestämma det nu när vi inte vet vilket lag vi kommer att ha. Vi kommer att bygga långsiktigt men samtidigt vet alla att i den här branschen gäller det att nå resultat inom en snar framtid också.

Vad är det viktigaste för dig att få ut till spelarna under försäsongen och när ni så småningom ska gå på is?
– Det är egentligen tusen saker som jag vill säga till
alla men det viktigaste i början nu är att alla är motiverade. Spelsystem och precis hur jag vill formera laget får vi börja tänka på senare. 22 april kommer försäsongen igång. Jag har pratat med fystränare och de andra om hur jag vill lägga upp det och de kommer att sköta den biten medan jag har semester då. Sen kör vi igång på allvar.

Hur sugen är du på att dra igång?
Mycket.

Viktor Ylenfors