Sport.

2014-09-10 16:14
Christian Lindahl är tillbaka  som tränare för Jönköpings Innebandyklubb. Träningsmatcherna i hemmarenan vid Idrottshuset är i full gång. BILD: THOMAS JOKINIEMI
Christian Lindahl är tillbaka som tränare för Jönköpings Innebandyklubb. Träningsmatcherna i hemmarenan vid Idrottshuset är i full gång.

Nu ska JIK nystarta

En gammal tränare är tillbaka igen, Christian Lindahl. Dock med en helt annan trupp och andra förutsättningar. JIK är inte längre i högsta ligan och spelare har flytt. Nu ska klubben börja på ny kula och etablera sig i allsvenskan.

Under perioden 1995-2006 var Christian tränare för Jönköpings Innebandyklubb. Då tillhörde föreningen en av de allra vassaste i landet och var nästan helt uteslutande med i toppen av superligatabellen. Mycket har hänt sedan dess och förra året blev en lång och utdragen mardröm. Laget slutade tvärsist och åkte ur med klar marginal. Det ledde till att många lämnade laget, bland annat kapten Martin Ojaniemi.

Faktum är att i nuläget är endast sju spelare kvar från förra året. Christian Lindahl såg många matcher från sidan och konstaterar att det inte var mycket som stämde.
– Av det jag kunde se från läktaren fanns det ingen tydlighet. Spelarna kanske inte såg ut att kämpa, men det blir lätt så när de inte vet vad de ska göra ute på banan, säger Christian.

Att så många spelare lämnat för andra klubbar har nu tvingat JIK att släppa fram ännu fler juniorer än de tidigare har gjort. Även om Christian inser att det kan brista en del i erfarenheten hos de yngre ser han fram emot att jobba med talangerna som finns.
– Vi har flera duktiga juniorlag som tillhör de allra bästa i landet i sin ålder så det är ingen tvekan om att det finns potential här.
– Det viktigaste blir att alla ska veta vad de ska göra när de spelar. Jag känner många av killarna i laget här vilket underlättar en hel del, säger Christian.

Alla utom två spelare i laget har faktiskt haft Christian som instruktör på innebandyträningar på Sandagymnasiet. Så det är ett knappast ett okänt ansikte för spelarna som ska utgöra årets upplaga av JIK.

”Vi måste köra på ändå”

Tanken på att ta uppdraget som tränare har funnits i flera år, men i år kändes det rätt för Christian som går in med ny energi. Just nu är träningsmatcherna i full gång och de är, som vanligt, till för att sätta spelet och att spela ihop grabbarna.
– I år har vi ett väldigt jämnt lag. Det är inte en specifik kedja utan vi har tre formationer som kan producera, säger Christian.

Många har ställt sig frågan inför kommande säsong hur laget ska klara sig utan trotjänaren Johan Andersson, som spelat för klubben i otaliga år. Men det är inget som bekymrar Christian:
– Vi har inte ens tänkt om det kommer att vara annorlunda eller inte nu när han är borta utan vi måste köra på ändå, säger han.

Kan inte börja titta uppåt än

Generationsväxlingen är tydlig och medelåldern i laget ser ut att hamna på ungefär 20 år. Även om det är ett ungt och entusiastiskt gäng så finns det även nackdelar med truppen.
– Vi har ju inte den rutinen som ibland krävs men vi jagar, främst på backsidan, efter ett eller ett par namn som kan stärka upp, säger Christian.

Ett par spelare lär komma in så Christian och assisterande tränare Adam Brobakken (med meriter som spelare från Superligan) så småningom kan sätta truppen. Men det är noga med att det inte ska tas in alltför många spelare.
– Vi vill inte värva sönder för att snabbt gå upp. Då riskerar vi att åka ur lika snabbt igen. Det vi vill göra nu är att etablera oss i Allsvenskan.
– Sedan om några år när organisationen, både sportsligt och ekonomiskt är redo, då kan vi börja titta uppåt, säger Christian.

För elva år sedan utmanade han om SM-guld. Nu är uppgiften för Christian och partner Adam annorlunda då de ska få ihop ett lag som kan etablera sig i Allsvenskan. Första matchen är hemma den 21 september mot Göteborg. Då får vi se om den nya satsningen bär frukt.

Viktor Ylenfors