Reportage.

2014-12-05 16:59
Peter Alsén, Jonas Koch och Johan Barouta är medlemmar i spelföreningen GoB Syd i Jönköping. BILD: THOMAS JOKINIEMI
Peter Alsén, Jonas Koch och Johan Barouta är medlemmar i spelföreningen GoB Syd i Jönköping.

Spelelit samlas i Jönköping

”Det går ju inte att förneka att det är rätt nördigt.”
Johan Barouta, 31 år, skrattar till när han berättar om sitt stora intresse; figurspel. I helgen hålls SM i Warhammer på Kulturhuset på Tändsticksområdet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ända sedan mars har föreningen GoB Syd arbetat med att bygga spelbord och terräng. Borden föreställer olika landskap, som skog, is, stad, öken och så vidare. Johan Barouta uppskattar att de lagt ned uppåt 1500 arbetstimmar på förarbetet inför helgens SM i Warhammer.
– Vi har 52 anmälda tävlande, så det handlar om 26 bord totalt.
Matematikkunniga kan snabbt räkna ut att två tävlande gör upp vid varje spelbord. 26 bord kräver utrymme; den stora salen där loppmarknaden vanligtvis hålls på lördagarna har reserverats för tävlingen.

Johan förklarar hur tävlingsupplägget ser ut: Utifrån en bestämd poängsumma får de tävlande bygga en armé. Under SM kommer poängsumman vara 1850. Sedan är det upp till varje tävlande att välja vilka figurer de vill använda i sin armé, olika figurer kostar olika mycket i poäng. Därefter startar tävlingen – fokus är att ta kål på motståndarens armé och inta strategiska punkter.
– Man flyttar spelarna på bordet och får även uppdrag under spelets gång. Det handlar mycket om taktiskt tänkande – vad är viktigt att fokusera på, vilken gubbe väljer man att flytta vart?
– Sedan finns det ju också ett turbaserat moment, eftersom man använder tärning, förklarar Johan.

Största SM någonsin

Tillsammans med föreningskamraten Jonas Koch arrangerar han helgens tävling. Johan kommer att vara domare, Jonas ansvarar för sekretariatet och maten; på lördagen kommer det att serveras någon slags chilirätt berättar Jonas.
– Det blir ju avbrott för lunch och fika. Man behöver vila huvudet också, och benen, inflikar Johan Barouta.

Mästerskapet i Kulturhuset blir det största någonsin, med 52 tävlande.  Det finns dock en tydlig obalans: De kvinnliga utövarna är få. Under SM-tävlingen är ingen tävlande kvinna. En stor brist medger Johan Barouta:
– Vi har några tjejer i föreningen, men tyvärr inte så många som vi skulle vilja ha. Det handlar om runt fem tjejer, av totalt 80 medlemmar.
– Det är något vi ständigt diskuterar, hur man ska få in tjejer. Men det är en svår fråga, hur man ska få folk att bli intresserade av detta, säger Johan.

Killar har en större vana att leka med plastfigurer och liknande, menar Johan och Jonas, vilket kan förklara den könsmässiga obalansen.
– Det är lätt att det blir mycket killar, när det handlar om en sån här nördkultur, säger Jonas.

Tvåbenta drakar

Vid ett bord bredvid sitter Peter Alsén, den enda i föreningen som kvalificerat sig till SM-tävlingen. Han håller på att måla spelfigurer och snart uppstår en diskussion med Jonas och Johan om huruvida drakar har fyra eller två ben. Några skratt senare har man enats om att drakar är tvåbenta.
– De flesta tycker ju att det är rätt nördigt men samtidigt, det är ju roligt, konstaterar Johan.
Ett bra sätt att umgås menar han:
– Man träffar mycket nya människor, det är socialt, Man sitter och gör något samtidigt som man umgås med sina vänner.

Går att följa på nätet

SM i Warhammer är helt alkohol- och drogfritt, ”En 13-åring ska kunna komma hit”. ­Dessutom är det nu klart att det ska gå att följa tävlingen på nätet.
– Vi ska livestreama det ut på nätet, säger Johan.

På söndagen ska en segrare koras. På ett bord står åtta blänkande pokaler, samt en liten silverglänsande tynglyftande figur med texten ”Bästa Fluff”. Den senare ska delas ut till vinnaren av lördagens quiz, frågorna kommer att handla om fantasy-världen.

Fotnot: SM i Warhammer 40 000 hålls 6-7 december på Kultur­huset. Mer information finns på www.svenska40k.se