Nyheter.

2013-11-03 07:54
 Johanna Haraldsson från Vetlanda är fjärdenamn på Socialdemokraterna riksdagslista inför valet 2014. Bild: Per Gustafsson
Johanna Haraldsson från Vetlanda är fjärdenamn på Socialdemokraterna riksdagslista inför valet 2014. Bild: Per Gustafsson

S vill ha nytt och yngre

I veckan presenterade Socialdemokraterna i länet förslaget till riksdagslista. Listan toppas av Peter Persson, på fjärde plats kommer nykomlingen och industriarbetaren Johanna Haraldsson.

”Förnyelse och föryngring”, det har varit ledorden när Socialdemokraterna i Jönköpings län sammanställt listan på kandidaterna till riksdagsvalet nästa år. Valberedningens ordförande Ulla Gradeen prisar de fyra nuvarande S-riksdagsledamöterna från länet, erfarna och kompetenta, men det finns en ”nackdel”:
– De är ganska lika när det gäller ålder.
De är alla mellan 55–60 år, men nu är en föryngring på gång – totalt har 35 nomineringar på kandidater lämnats in från arbetarkommunerna. Nästan hälften av dessa, 15 stycken, är under 35 år.
– Det är fler yngre än tidigare, säger Ulla Gradeen.

”En jättemöjlighet”

Listan toppas av tre politikerveteraner och riksdagsledamöter: Peter Persson från Jönköping först, följd av Helene Petersson från Stockaryd och Thomas Strand från Vaggeryd. På fjärde plats kommer dock en riktig nykomling, 33-åriga Johanna Haraldsson från Vetlanda. Industriarbetare, ordförande i barn- och utbildningsnämnden och debutant på en riksdagslista.
– När man frågade mig trodde jag inte att det handlade om en plats så högt på listan. Det gör att man funderar en del, riksdagsledamot är ett helt annat liv än att vara industriarbetare och fritidspolitiker. Men det är också en jättemöjlighet att få arbeta med politik, säger en hedrad Johanna.

Hon har arbetat på tändsticksfabriken Swedish Match i Vetlanda sedan 20-årsåldern.
– Min erfarenhet gör att villkoren för industriarbetare känns viktig. Det är en bransch som går upp och ned. Då är det viktigt att de sociala trygghetssystemen fungerar, som a-kassa och möjligheterna till vidareutbildning och omskolning.

Hägg tar ett steg nedåt

Carina Hägg från Värnamo, som suttit i riksdagen sedan 1990-talet, var tidigare fjärdenamn på listan men lämnar nu plats för Johanna Haraldsson. Ett odramatisk och frivilligt steg nedåt i listan, enligt Ulla Gradeen. Carina vill lämna plats för yngre krafter.

Resterande toppkandidater är nykomlingen Andreas Persson, 36-åring från Tenhult (5), följd av Carina Hägg (6). Sjundenamn är 28-årige Ashkan Panahirad från Jönköping, ombudsman på SSU. Även han är ny på riksdagslistan.
Än är dock listan inte helt spikad – det görs under en valkonferens i Vaggeryds Folkets Hus 30 november – men valberedningens förslag brukar stå sig.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter