Nyheter.

2014-12-01 13:19
Sebastian Dahlander (t. v.) och Jon Heinpalu från Kulturhusföreningen är försiktigt glada över Alliansens vändning. ”Det hade varit vansinne att genomföra det gamla förslaget. Det var väl det kommunen insåg”, säger Heinpalu. BILD: HANNA EKLÖF
Sebastian Dahlander (t. v.) och Jon Heinpalu från Kulturhusföreningen är försiktigt glada över Alliansens vändning. ”Det hade varit vansinne att genomföra det gamla förslaget. Det var väl det kommunen insåg”, säger Heinpalu. BILD: HANNA EKLÖF

Kulturhusföreningen får stanna

 I veckan kom beskedet att Alliansen backar från beslutet att kommunalisera Kulturhuset, men frågan är långt ifrån löst.
   – Vi är ganska avvaktande utifrån vad som händer, säger Kulturhusföreningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi är tillbaka där konflikten en gång började. För 2,5 år sedan kallade kommunalråden Mats Green (M) och Anna Mårtensson (FP) till presskonferens i Folkets Bio på Kulturhuset. Beskedet då var att Kulturhusföreningen skulle kastas ut från Kulturhuset – det krävdes en ”nystart” proklamerade politikerna. Man hade kommit till ”vägs ände” slog Green fast. När Kulturhusföreningen nu kallar till presskonferens i samma lokaler är beskedet från Alliansen ett annat: Kulturhusföreningen får fortsätta att driva Kulturhuset.
– Vi är väldigt glada och ser detta som ett erkännande av de ideella eldsjälarna. Politikerna har insett sitt misstag, säger Jon Heinpalu.

Det nya förslaget, som enligt ett pressmeddelande från Alliansen i Jönköping ”i sin helhet överensstämmer med det förslag som Centerpartiet lade då beslut ursprungligen togs 2013-04-25”, innebär att Kulturhuset även fortsättningsvis ska drivas av en ideell förening. Det är tvärt emot det förslag som M, FP och KD då röstade igenom i kommunfullmäktige, att kommunen skulle ta över driften av Kulturhuset. Nu skriver Alliansen istället bland annat följande i ett pressmeddelande: ”Vi har med intresse noterat den kraftigt ökande aktivitet i och omkring huset som denna beslutsprocess medfört och vi kan med glädje se att aktiviteten i Kulturhuset nu kanske är större än någonsin.”

Långt ifrån löst

Frågan är dock långt ifrån löst – det nya förslaget innebär en grundläggande förändring av Kulturhusets verksamhet menar föreningen. Alliansens förslag innebär nämligen att kommunen tecknar de långsiktiga hyreskontrakten med föreningarna. Jon Heinpalu menar att det går emot en av Kulturhusföreningens två grundprinciper: Att Kulturhuset drivs ideellt och att föreningen fritt disponerar lokalerna.
– Vi har ett recept som funkar bra, något annat är omöjligt. Det är ett problem om kommunen måste godkänna vilka föreningar som ska vara här, det skapar oerhörda demokratiska problem, säger Jon Heinpalu.

Tvingats flytta

Ytterligare en formulering som föreningen reagerar på är ”att föreningen erlägger hyra i enlighet med kommunens principer”.
– Det beror ju helt på vad kommunens principer är. Kommunens principer har hittills inneburit en katastrof, säger Sebastian Dahlander och syftar på införandet av marknadsmässiga hyror för kommunens föreningar, som tvingat flera föreningar att flytta.

Inte förvånade

Beslutet om den fortsatta driften av Kulturhuset tas av kommunfullmäktige. Ilan De Basso hade när SmF pratade med honom inte sett Alliansens förslag, men han menade att Socialdemokraternas förslag bygger på Centerpartiets skrivning, samma förslag som Alliansen nu säger sig stå bakom.
– Vårt förslag handlar om att Kulturhuset ska vara i föreningsdrift, att det inte ska kommunaliseras, säger De Basso, som inte är förvånad över att Alliansen har tvingats backa:
– Alliansen har ju inte varit överens. C har inte varit överens med de övriga allianspartierna, det har de ju varit tydliga med från första dag. I det här läget när det finns en majoritet för en annan lösning, så kan inte dessa partier göra något annat än acceptera en sådan lösning. Det har tvingat KD, M och FP att backa i den här frågan.

För Kulturhusföreningen kom Alliansens vändning inte heller som någon överraskning:
– Det gamla förslaget var inte praktiskt genomförbart och det var det väl det som kommunen insåg. Det hade varit vansinne att genomföra det.
Framtiden för Kulturhuset är fortfarande oklar och hur det blir med exempelvis det omtalade Bokcafét är det ingen som vet.
– Det här är inte slutet, det innebär bara att det inte tar slut vid årsskiftet. Vi känner en trötthet över att detta har pågått så länge, men vi försöker se detta som en delseger, säger Jon Heinpalu.
SmF har sökt Anna Mårtensson och Mats Green. Vid tidningens pressläggning hade kommunfullmäktige inte tagit ställning till Alliansens förslag.

Hanna Eklöf