Nyheter.

2014-04-28 13:38
Lisa Andreasson, butikschef på Bernards Konditori, vill att fler Jönköpingsbor ska utnyttja möjligheten att få en gratis kopp kaffe, som någon annan fikagäst har betalat i förskott för. BILD: ELISABETH DÄLJEMAR
Lisa Andreasson, butikschef på Bernards Konditori, vill att fler Jönköpingsbor ska utnyttja möjligheten att få en gratis kopp kaffe, som någon annan fikagäst har betalat i förskott för.

Kaffe till fattiga ingen succé

Ta en kaffepaus – och bjud samtidigt en hemlös på en kopp. Suspenderat kaffe är populärt i storstäderna. I Jönköping går det trögare.

Förbetalt, eller suspenderat, kaffe för utsatta blev inte den succé konditori Bernards i Jönköping hoppades på när det infördes för ett år sedan. Just nu har kondiset så många kaffekoppar innestående att man tvingas säga nej till fikakunder som vill köpa en extra mugg till någon som inte själv har råd.
Jönköpings kafékunder betalar gärna för en kopp kaffe de inte dricker själva när de frekventerar Bernards. Men antalet ekonomiskt utsatta, som vill ta del av välgörenheten, har hittills varit få.
– Till viss del tror jag det beror på att det ännu är ganska okänt att vi erbjuder den här möjligheten, säger Lisa Andreasson – butikschef på Bernards.
– Människor som lever i utsatthet läser ofta inte tidningar och hänger inte med på sociala medier. Och en del tycker säkert att det är pinsamt, så att de inte kan med att be om en kopp. Man kanske skäms för att man inte har pengar.

Till tiggare

Någon rädsla för att bli utpekad eller kontrollerad behöver den som vill dricka ”suspenderat” dock inte känna, försäkrar Lisa Andreasson.
– Det är bara att be om en kopp suspenderat kaffe, säger hon. Vi kollar inte upp någons bankkonto, eller så.
Det suspenderade kaffet serveras i take-away-muggar. Så den som inte vill sitta inne på Bernards kan ta med koppen ut i solen istället.
– Det går också bra att be om en kopp suspenderat kaffe som man kan ge till någon annan, säger Lisa Andreasson. Vi har till exempel en dam som brukar komma hit och hämta kaffe till dem som sitter och tigger utanför Hemköp.

Än så länge har bara ett 25-tal suspenderade kaffekoppar hämtats ut från Bernards. Med obalansen som råder mellan givare och mottagare, har det lett till att kondiset nu har så många som 100 koppar innestående. I väntan på att de ska gå åt har man börjat säga nej till dem som vill ge.
Suspenderat kaffe är än så länge en ovanlig företeelse i Jönköpings kafévärld. Men på andra håll i landet har välgörenhetsaktionen fått stort genomslag och på vissa håll kan den som har skral ekonomi få både suspenderat fikabröd och lunch till kaffekoppen.
– Det är en bra idé det också, säger Lisa Andreasson. Fast ska man ha sådant måste man nå ut till folk, så man inte plötsligt har hundra luncher innestående.
– Men finns det intresse för det, så absolut! Ju fler som nyttjar möjligheten att dricka suspenderat kaffe, desto troligare är det att vi i framtiden kan erbjuda fler alternativ.

Italienskt ursprung

Idén med suspenderat kaffe kommer ursprungligen från italienska Neapel och har blivit väldigt populär i bland annat USA. Det var där chefen för Bernards snappade upp den och bestämde sig för att ta den med hem till Jönköping, där Bernards redan sedan tidigare har ett samarbete med Ria-Center.
– Till Ria kan man också gå och äta och ta en fika, säger Lisa Andreasson. Bernards är ett annat ställe man kan gå till, som omväxling.
Många som hört talas om satsningen på suspenderat har uttryckt sitt gillande och att Bernards har så många förbetalda kaffekoppar innestående är ett tydligt bevis på att satsningen är välkommen bland dem som vill ge.

Växande klyftor

Alla är dock inte odelat positiva.
– Jag tycker suspenderat kaffe kan vara okej, i och för sig, men själv vill jag nog gärna sätta in det i ett större sammanhang, säger Vänsterpartiets Jerry Hansson.
– Jag tycker man ska fråga sig vad det beror på, att folk inte har råd att köpa sig en kopp kaffe. Sådana här initiativ ökar i Sverige när klyftorna växer. Jag tycker inte det är rätt väg att gå. Man borde vidta politiska åtgärder och satsa på välfärden istället.