Ledare. .

2014-08-25 11:48
Bild: Ian Turk/Flickr

Mina råd till socialdemokratin

En gång i tiden kämpade socialdemokratin för arbetarmakt. Godsägarna, brukspatronerna och ämbetsmännen tyckte att tanken var skrattretande då de ansåg att arbetare var som barn som behövde tas om hand.

I dag är det väl få som håller med dåtidens herrar.  Däremot är det många som inte ser hur rätten till självbestämmande och inflytande för en annan stor grupp människor hindras eller begränsas.
Jag arbetar för en medborgarrättsförening som heter STIL. Från början bestod föreningen av ett fåtal personer som behövde omfattande service för att klara sin vardag. De visade i ett projekt i Stockholm att de kunde ta ansvar för sina egna liv genom att anställa och arbetsleda personliga assistenter. Detta var en lika revolutionerande tanke år 1984 som tanken på rösträtt för arbetare hade varit hundra år tidigare.

Samma argument mot projektet användes som hade använts mot arbetarna: De ”handikappade” var som barn som behövde samhällets omsorg. Hur skulle de kunna styra assistenter när de inte ens kunde ta hand om sig själva?
Men dessa pionjärer visade att det var fullt möjligt och resultatet blev ett liv i frihet med makt över det egna livet.  STIL:s projekt fick sedan stå som modell för rätten till personlig assistans i LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade) år 1994.
LSS är en rättighetslagstiftning som i dag utmanas och försvagas på olika sätt. Vi behöver modiga politiker som kan garantera rättsäkerheten för dem som omfattas av lagen.

Jag önskar att Socialdemokraterna i dag kunde kämpa med samma glöd och övertygelse för de medborgare som behöver stöd och service, som Socialdemokraterna en gång kämpade för arbetarnas rätt till makt över det egna livet och full delaktighet i samhället.
För detta krävs en tilltro till den enskilda människans förmåga att själv avgöra hur hen vill leva sitt liv. Det behövs en maktförskjutning från byråkrater till de som använder tjänsterna.
Hur ser det då ut i vår kommun?   
Ledsagare och kontaktpersoner har dragits in på grund av
nya begränsande regler. Vuxna personer är på nytt beroende av anhörigas tid, pengar och ork för att göra det andra ser som självklart.

Reglerna kring personlig assistans har skärpts betydligt. Det innebär för många att den frihet som de tidigare ägde, då de kunde anpassa stödet efter det egna livet, är borta. Nu får de i stället anpassa livet efter det villkorade stödet som erbjuds.

STIL driver ett projekt som kallas för Medborgargolvet. Vi ser hur allt fler faller genom det golv som består av ett antal ersättningar som omgärdas av krångliga regler och godtyckliga bedömningar. Många berättar om hur de ständigt behöver kämpa mot olika byråkratiska instanser för att söka det stöd man behöver. Många upplever mötet med biståndshandläggaren eller försäkringskassan som lika förödmjukande som arbetaren förmodligen upplevde besöket hos patron förr i tiden.
Vi vet att det behövs en ny politik som kan garantera alla medborgare frihet, jämlikhet och trygghet. Vi välkomnar Socialdemokraterna in i den politiken.

Ni socialdemokrater beskylls ibland för att vela i både åsikter och framtoning. Här finns en möjlighet att skapa ett nytt samhälle där faktiskt alla får plats.
Ni har chansen att på nytt bli historiska: Ni kan vara det parti som möjliggör för alla att ta makt över det egna livet, låter alla vuxna vara vuxna oavsett funktionsförmåga och som river ner de förtryckande strukturer som en stor del av vår befolkning utsätts för.

Malin Waldemarsson
På fritiden aktiv inom HSO och FUB, för mänskliga rättigheter oavsett funktionalitet. Arbetar som tjänsteman i STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige. Bor i Örserum och är 42 år.
 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter