Ledare. .

2014-04-04 10:44

Lögnen som politiskt vapen

För väljarnas skull bör politiker hålla sig till sanningen. Vi går snart in i en valrörelse där det minsta medborgarna kan förvänta sig är att argumenten som framförs i valrörelsen är sakliga och att den som framför dem inte far med osanning. Hur ska annars argument kunna vägas mot varandra och vilket förtroende får invånarna för sina politiker om de genomskådar felaktiga påståenden? En politikers oförsiktighet med sanningen riskerar att svärta ner alla politiker.

Nuon-affären där Vattenfall förvärvade det holländska energibolaget till den hårresande summan av 89 miljarder har visats sig vara kantad av lögner. Affären anses vara olönsam och alla inblandade flyr politiskt ansvar. Statsminister Reinfeldt (M) ljuger uppenbart och säger att han aldrig informerades. Senare har protokoll visat att han har varit delaktig. Konstigt vore väl annars om inte Sveriges statsminister informerades om en affär i den storleksordningen. Näringsminister Lööf (C) menar att hennes företrädare Olofsson inte behöver infinna sig då KU kallar till förhör om Nuon, Lööfs argument är att tidigare statsminister Göran Persson (S) inte infann sig då KU kallade honom en gång i tiden. Någon sådan underlåtenhet att komma finns dock inte enligt KU:s kansli. Lööf ljuger alltså.

Statistik är ett annat område där utrymme för lögner är stort. Återigen är det Annie Lööf som valt att använda statistik på ett eget sätt. Hon menade i söndagens debatt i tv-programmet Agenda att sänka arbetsgivaravgiften för unga är ett effektivt sätt att minska arbetslösheten, det vet hon eftersom hon gjort en egen statistisk utvärdering genom egna samtal med företagare. Men sanningen är ju att ungdomsarbetslösheten är högre och att summan som går till sänkt arbetsgivaravgift istället skulle kunna riktas till de ungdomar som är arbetslösa istället för till dem som är i arbete och därmed kunna skapa fyra gånger så många arbeten.

Även lokalt i Jönköping används lögnen sorgligt nog som debattaktik. Vid senaste fullmäktige sa moderaten Sotiris Delis att Socialdemokraterna inte vill minska arbetslösheten, att Socialdemokraterna istället vill få människor att leva på bidrag. Så lögnaktigt. Arbetslösheten är ju högre och människor i försörjningsstöd fler än då Socialdemokraterna styrde landet och kommunen. Delis (M) menade vidare att Socialdemokraterna aldrig lägger några förslag, vilket också är en lögn, då vi både motionerat och lagt budgetförslag om åtgärder som skulle leda till minskad arbetslöshet.

Även kommunalrådet Sturesson (KD) ägnar sig åt falsifieringar. Ett enhälligt beslut i kommunfullmäktige om Vätterhems möjlighet att hjälpa hemlösa blir i Sturessons värld en bild av att Socialdemokraterna inte vill ta ansvar för människor som saknar bostad. I media ljuger han och säger att vi socialdemokrater inte har några förslag, då vi precis föreslagit att det bostadssociala ansvaret måste sträcka sig längre och omfatta även privata fastighetsägare. Är det etiskt försvarbart att fara med osanning, Sturesson?
Min önskan är en valrörelse fri från lögner och fula påhopp.

Elin Rydberg

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter