Ledare. .

2014-05-23 15:46

Hur ska du rösta i EU-valet?

När jag ställer den frågan får jag ofta svar som: Nej, jag kan för lite om EU. Eller: Nej, jag gillar inte EU.

Men EU-valet är ingen kärleksförklaring. Inte heller ett läxförhör. Det är ett val mellan högerpolitik och socialdemokrati. Och det påverkar oss vare sig vi vill eller inte – och oberoende av om vi bor i Jönköping, Nässjö eller Göteborg.
Idag är det högerpartierna som regerar EU. Det betyder att vi får högre arbetslöshet, lägre investeringar, sociala konflikter och utslagning. Vi får sämre miljö och större klyftor. Vi får friheter på finansmarknaden men ofriheter för människor.

Detta måste vi ändra på. Idag är vi 194 socialdemokrater i EU-parlamentet. Blir vi största grupp efter EU-valet så kan vi genomföra ordentliga förändringar:
Vill du att kommunen ska anställa vårdpersonal på avtalsenliga löner och villkor – ja, då är det viktigt att EU:s upphandlingsdirektiv används på ett sätt som försvarar kollektivavtal istället för lägsta möjliga pris på arbetskraft. Det gör vi socialdemokrater.
 Vill du att vi ska tillåta odling av genmodifierad mat i Sverige och djurtransporter som får ta mer än 8 timmar – eller ska vi förbehålla oss rätten att säga nej till detta? Det slåss vi socialdemokrater för i EU.
 Vill du att byggnadsarbetare och chaufförer ska stå starka i konkurrensen från oseriösa firmor i skatteparadis som utnyttjar låga löner och social dumping? Det slåss vi socialdemokrater för i EU.
 Vill du vara säker på att barnens plastleksaker inte innehåller gift – eller att lasagnen i frysdisken faktiskt innehåller bra kött – då ska du veta att det här är beslut som vi socialdemokrater drivit igenom. Samtidigt som vi har tagit tillbaka makten över snuset. Det bestämmer ingen i Bryssel längre över.
 
Listan kan göras mycket lång. Men först kommer jobben. För Sverige, som är ett exportberoende land, är det viktigt att det blir ordning och reda på ekonomin också i EU. 60 procent av vår export går dit. Vi lever på att andra länder efterfrågar våra varor och tjänster. Ordning och reda i ekonomin i Europa måste följaktligen gå hand i hand med investeringar för framtiden som i sin tur ger jobb istället för arbetslöshet också här hemma.
 
Det är därför det är så viktigt att så många som möjligt använder sin röstträtt fullt ut: Rösta redan i EU-parlamentsvalet den 25 maj (eller förtidsrösta)!

Marita Ulvskog
gruppledare för svenska socialdemokrater i EU-parlamentet

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter