Intervju.

2014-11-27 14:33
”Man ser behovet av att ta bort sjukhuskänslan.” Även i år samlar Håkan Petersson in pengar till lekterapin på länssjukhuset Ryhov. BILD: THOMAS JOKINIEMI
”Man ser behovet av att ta bort sjukhuskänslan.” Även i år samlar Håkan Petersson in pengar till lekterapin på länssjukhuset Ryhov.

En gåva att kunna hjälpa sjuka barn

Hallå där…
… Håkan Petersson som i 15 års tid har samlat in pengar som varje år lämnas över som julgåva till lekterapin på Ryhov.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du har sagt att i flera år att du ska sluta, men du fortsätter?
– Ja, det har jag sagt, men sedan börjar det närma sig och om det är möjligt att få in lite pengar så kan jag inte lägga av. Jag kanske inte ska lova fler gånger att jag ska sluta.
Varför gör du det här?
– Det ger så mycket tillbaka, framför allt när man har förmånen att besöka lekterapin, träffa barnen där och höra föräldrar att berätta vad lekterapin har gett dem. Man ser behovet av att ta bort sjukhuskänslan. Människor som skänker pengar har berättat om hur det var att ligga på lasarettet när de var små, att föräldrarna inte fick besöka sina barn.
– Det finns tre olika sorters människor: De som ser till att saker och ting händer, de som tittar på och de som undrar vad det var som hände. Jag hoppas att folk inte tolkar mitt engagemang som att jag vill framföra mig själv.
Hur mycket tror du att du lyckas samla in?
– Rekordet ligger på runt 24 000 kronor men så mycket kan jag inte hoppas på, man får vara realistisk. Jag har avslutat mina fackliga och politiska uppdrag, så nu har jag inte de kontakterna, men jag har kvar kontakterna via jobbet. Jag är inte den som ger mig, utan vill ha svar. Om ett företag velar så kommer jag tillbaka och varje gång jag återkommer blir det mer och mer pinsamt. Man måste vara envis och framåt.
Hur tidigt brukar du börja jobba med årets insamling?
– Jag har med mig det hela året, när tillfälle ges. Runt nyår träffade jag en tidigare arbetskamrat på stan och han frågade: ”Varför har du inte frågat mig om att skänka pengar?” Jag svarade: ”Jag kan väl inte ringa till varenda jäkel?” Men jag sa åt honom att lämna pengarna nu så kommer det med nästa år.
Du fyllde pensionär för flera år sedan, men du jobbar fortfarande?
– Jag fyller 68 i januari och jobbar fullt som målare, det är en viss frihetskänsla att jobba efter att man blivit pensionär för då kan man sluta när man vill.

Hanna Eklöf

Fotnot: Vill du skänka pengar?
Bankgironummer till julgåvan är 5676-7585. Gåvan överlämnas dagarna innan jul.