Debatt. .

2014-08-21 13:56

Vill Sturesson ha en likvärdig skola?

Likvärdigheten i skolan krackelerar, men Sturesson (KD) verkar inte bry sig, menar Magnus Rydh (S).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Andreas Sturesson (KD) har i snart fyra år varit kommunalråd i Jönköpings kommun med bland annat det politiska ansvaret för skolan. Under sina år i Jönköpings kommunpolitik har Sturesson aldrig uttryckt några som helst bekymmer över utvecklingen till en allt mindre likvärdig och jämlik skola. Likvärdigheten i skolan krackelerar, vilket bekräftas i mängder med rapporter och som visar på ökade skillnader i skolresultat mellan skolor. En bild som dessvärre kan appliceras på situationen i Jönköpings kommuns skolor.

Den likvärdiga skolan är nu mer eller mindre krossad i konkurrensens och valfrihetens namn. Denna katastrof är förmodligen ett förbjudet ämne för Sturesson, eftersom valfriheten inte får ifrågasättas och är i hans perspektiv förmodligen viktigare än en likvärdig och jämlik skola.

Föräldrar väljer i det skolsystem som politiken har skapat. Jag ska definitivt inte moralisera över hur föräldrarna väljer. Föräldrarna har det naturliga ansvaret för sina barn. Men samhället har ett ansvar för alla barn. En likvärdig skola kräver politiker som vågar ta sitt ansvar och inte reducerar sig själva till passiva åskådare.

Magnus Rydh (S)
Vice ordf. i barn- och
utbildningsnämnden