Debatt. .

2014-10-16 12:05
Regionsförbundet anordnade en Kinaresa med mingel på konsulatet i Shanghai, skriver insändarskribenten.  Bild: Stock Xchng
Regionsförbundet anordnade en Kinaresa med mingel på konsulatet i Shanghai, skriver insändarskribenten.

Regionförbundet – en gasellkandidat?

En Kinaresa, som främst var avsedd för företagare inom regionen, fick bara en anmälan men resan var beställd och genomfördes ändå skriver insändarskribenten Vagabonden.

Regionförbundet har haft en fantastisk utveckling under Bengt Dahlqvists (M) ledning. Från en omsättning på 18,7 miljoner (13,7 anställda) år 2009 till 66,3 miljoner (30,3 anställda) år 2013. Siffror som borde göra kandidaturen självklar. Visst har kostnadssidan sprungit iväg några år, förlust åren 2010 och 2011 med totalt 6,1 miljoner, men Bengt ringde direkt sin partikamrat Håkan Jansson på Landstinget som lovade nya friska pengar. Kommunerna inom regionen kunde inte säga nej utan betalade direkt högre medlemsavgifter.

Förluster är ju inte bra om man ska bli en gasellkandidat men jag tror att juryn säkert bortser från detta eftersom balansen direkt upprättades med nya skattepengar.

Regionförbundet har även tittat utanför sin egen region. En Kinaresa, som främst var avsedd för företagare inom regionen, fick bara en anmälan men resan var beställd och genomfördes ändå. Utöver företagaren lyckades Bengt få landshövdingen att hitta hål i sin normalt välfyllda almanacka inklusive extraknäck.  Resten av deltagarna kom från Jönköpings kommun med kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) och kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) i spetsen. Ett synnerligen väl kvalificerat gäng.

Det blev bland annat mingel på konsulatet i Shanghai, en tågresa från Shanghai till vänorten Tianjin med höghastighetståg, ett besök på universitet i samma stad. Alla aktiviteter viktiga för Jönköping och regionen, enligt Bengt och Mats, om man läser debattartiklar som de båda har skrivit.  Som tack för besöket lovade Tianjin bekosta ett tehus i hamnparken i Jönköping men det blev bara ett löfte.

Men expansionen gav växtvärk. Regiondirektören samt ekonomichefen sa upp sig i samband med skriverierna om förlusterna och Kinaresan. En ny regiondirektör anställdes. Trots att Regionförbundet ska upplösas den sista december gav Bengt regiondirektören en tillsvidareanställning, helt i strid med anvisningarna Bengt hade fått. Bengt försvarar sig med att ”ska man ha kvalificerat folk så måste det vara tillsvidareanställning”.

Regionförbundet har en förhållandevis stor och välbetald styrelse. Bengt, som ordförande, har ett arvode på över 50 000 kronor per månad, förste vice ordförande Anders Pansell (KD) har 25 000 kronor per månad och 2:e vice ordförande Elin Rydberg (S) har 12 500 kronor per månad. Många personer och höga ersättningsnivåer som mäter sig väl med flera börsföretag.

Visst är det några svarta fläckar men det borde inte hindra en kandidatur. En skattefinansierad verksamhet med denna expansionstakt är ju inte var dag som en jury har att ta ställning till. Det skulle bli en fin avslutning på Bengts politiska karriär.
Men det gäller att skynda på.  Den sista december upplöses Regionförbundet.

Vagabonden

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter