Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Pinsamt, Tedfors

JB-gymnasiet gick i konkurs sommaren 2013. BILD: ARKIVBILD
JB-gymnasiet gick i konkurs sommaren 2013. BILD: ARKIVBILD

Smålands Folkblad.

Det hade varit hederligt om Rune Tedfors hade sagt att han startade friskolor för att tjäna pengar, skriver Vagabonden.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Det hade varit hederligt om Rune Tedfors hade sagt att han startade friskolor för att tjäna pengar, skriver Vagabonden.

Det är verkligen pinsamt att höra Rune Tedfors säga att ”han ångrar att JB såldes och det har skadat så enormt”. Han har ju själv medverkat i en internaffär där JB-koncernen såldes för 450 miljoner till ett nystartat bolag med samma ägare. Banken ställde upp med lån på 250 miljoner och resterande 250 miljoner blev en revers, det sistnämnda en fordran med ränta till det nya bolaget. Han agerade precis som ett riskkapitalbolag; plockade ut pengar som gick till hans egen ficka, och skolpengens andel till hans internaffärer blev betydande. Rune tyckte nog att detta var en kreativ lösning för ägarna men på vilket sätt var detta positivt för JB-koncernen? Vilken ränta fick JB-koncernen betala? Man kommer osökt in på begreppet räknesnurra.

Men Rune och hans kompanjoner ville ha mer. Därför sålde de efter två år hela koncernen till riskkapitalbolaget Axcel i Danmark för 675 miljoner, alltså en ökning på två år med 225 miljoner. Lånen på 318 miljoner övertogs och resten av köpeskillingen blev till hälften en kontantutbetalning och resterande en revers. Efter en tid halverades reversen till halva beloppet efter en tvist. Konkursen gjorde att även den halverade reversen blev värdelös. Nu har Rune och hans kompanjoner polisanmält Axcel och vill ha 157 miljoner.

Det hade varit hederligt om Rune Tedfors hade sagt att han startade friskolor för att tjäna pengar och om man ska maximera vinsten måste man ha lägre lärarlöner och lägre lärartäthet eftersom just löner är den absolut största kostnaden. Kan man också undvika att ha gymnastiksalar och bibliotek så bidrar det också till mindre kostnader. Att äga och driva företag innebär att man eftersträvar så hög vinst som möjligt, speciellt om man ska sälja det vidare som just Rune gjorde. Hans ideella ådra när det gäller att driva företag kan med facit i hand avskrivas. Att Skolinspektionens rapporter gång på gång var negativa är ju en naturlig följd av alla besparingar.

Rune kunde ha reparerat sitt idag dåliga rykte som företagare inom skolbranschen genom att åtminstone starta om John Bauer i Jönköping som nu blev nedlagd. Han lämnade ett bud på JB i Norrköping på 100.000 kronor men det avvisades. Varför inte höja budet och varför inte starta på nytt i Jönköping? Vi pratar ju om ”kaffepengar” med tanke på de 100-tals miljoner som försäljningarna har gett.

Prolympiaskolorna, som Rune äger, säljer han aldrig, om han får bestämma. Det låter ju bra. Men han borde i samma andetag ha informerat om att han stängde skolorna i Nässjö och Värnamo och överlämnade ansvaret för eleverna till kommunerna. Värnamoskolan stängdes på grund av för dålig lönsamhet, allt enligt Rune.

Varför mörka att företagande innebär att man vill tjäna pengar?

Vagabonden

Fotnot: SmF har erbjudit Rune Tedfors att svara på insändaren, men han har avböjt.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00