Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Folkpartistiskt kulturpladder

Spetsen, som tidigare införlivat en framgångsrik kulturskola, har reducerats till vad som skulle kunna vara Sveriges längsta kulturskolekö, menar skribenten.
Spetsen, som tidigare införlivat en framgångsrik kulturskola, har reducerats till vad som skulle kunna vara Sveriges längsta kulturskolekö, menar skribenten. Bild: BILD: ARKIV

Smålands Folkblad.

Insändarskribenten Henrik Andersson är allt annat än imponerad av folkpartisterna Mårtensson och Gustafssons debattinlägg om "Jönköping som Smålands kulturcentrum."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Nyligen menade folkpartisterna Mårtensson och Gustafsson att Jönköping ska bli Smålands kulturcentrum. Insändarskribenten Henrik Andersson är allt annat än imponerad. ”Tänk om majoriteten haft Magnus Ladulås insikt, att innehållet för smålänningarna är viktigare än ladan?”

Nu vankas det val och Jönköping ska bli Smålands kulturhuvudstad; Folkpartiet allena saliggörande. Ja, i Smålands Folkblad nyligen påstod Anna Mårtensson (FP) och Inger Gustafsson (FP) att det är de som bör få förtroendet att leda kulturlivet i Jönköping. Jönköping ska bli Smålands kulturhuvudstad. Genom bredd, spets, mångfald, deltagande och kreativitet.
Jo, nog skramlar det – men låt oss syna tunnan, i ett småländskt historiskt perspektiv.

Nu har majoriteten styrt kulturlivet i över sju års tid. Deras ambitioner borde ha givit avtryck i den småländska kulturmyllan. Hur ser då bredden och spetsen ut? Bredden eller mångfalden, det alternativa kulturlivet, har ålagts en censur som lett till en modern Dackefejd. Kulturhus och fria aktörer jagar i medier kommunens knektar till reträtt. Föreningar och museum slåss mot en marknadshyressättning lik den av Vasa initierade skattepålagan. Spetsen, som tidigare införlivat en framgångsrik kulturskola, ett pedagogiskt starkt länsmuseum och ett starkt bildkonstnärligt liv, har reducerats till vad som skulle kunna vara Sveriges längsta kulturskolekö, ett länsmuseum utan pedagogisk spets och ett bildkonstnärligt Jönköping utan vare sig konsthall eller gallerior. Det är en stagnation som raljant kan jämställas med de småländska lidandena under nordiska sjuårskriget.

Deltagandet och kreativiteten? Ja, där hittar vi studieförbunden, det fria föreningslivet och mottagare av kulturbidragen. Aktörer som har fått kraftfullt minskade resurser under majoritetens styre. Nya lokaler har vi byggt, men innehållet har fått betala. Tänk om majoriteten haft Magnus Ladulås insikt, att innehållet för smålänningarna är viktigare än ladan? En kulturpolitisk motsvarighet till Alsnö Stadgas artikel ett hade behövts!

Det är av historien att döma således föga troligt att Folkpartiet kommer att genomföra det de påstår under kommande år. Särdeles så, när de ingår i en samverkan med ett parti vars företrädare Axel Mannerskantz en gång fann det rimligt att elda upp Mobergs Utvandrarna under glada tillrop och som idag söker sig till Hollywoods skyltar och boulevarder för att få inspiration kring hur kulturlivet ska utvecklas.

Jag har anklagats för att vara negativ när jag vill något mer med Jönköpings kulturliv. Men till syvende och sist så måste någon tala ur skägget även om den folkpartistiska skjortan blivit trång och de vill trycka ner kritiker i skoskaften. För när analysen är genomförd kvarstår ett naket folkpartistiskt kulturpladder; som bäst kan ses som vers. Och även om Mårtensson finner sin lyrik lämplig för hov och dignitet, så är smålänningen värd bra mycket bättre än ytterligare år av majoritetens pladder, nedskärningar och censur.

Henrik Andersson
Socialdemokraterna
 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00