Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Fattiga och rika

Bild: Stock Xchng
Bild: Stock Xchng

Smålands Folkblad.

Är det så unikt i Jönköpings kommun att det inte behövs mer personal inom äldrevården, inom sjukvården, i skolorna? undrar Stig Jonsson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Är det så unikt i Jönköpings kommun att det inte behövs mer personal inom äldrevården, inom sjukvården, i skolorna? undrar Stig Jonsson.

I en insändare frågade jag företrädare för allianspartierna om mina och våra gemensamma skattepengar ska gå till behövande människor eller till dem som redan har tillräckligt. Nu har svaret kommit från regeringen, faktiskt: Man vill ge 12 miljarder kronor till andra än de mest behövande, som är barnen, de äldre och sjuka, de arbetslösa och många andra som är i stort behov av stöd och hjälp.

Enkelt uttryckt: Man ger till dem som redan fått tillräckligt och är kallsinniga till dem som bäst behöver. Samma inställning har moderatföreträdaren Sotiris Deli på det lokala planet. Han anser inte heller att barn, äldre, sjuka, arbetslösa och fattiga ska få det bättre.

Det femte jobbskatteavdraget beräknas ge 13 000 jobb enligt finansministern. Främst i Kina, Japan, Korea och andra länder, som producerar elektronikutrustning, som svenskarna använder sina jobbskattebidrag till. Också till Kanarieöarna och andra turistmål. Om synen på människor vore en annan skulle dessa 12 tusen miljoner kronor räcka till 40 000 jobb inom skolan, sjukvården, äldrevården, kommunikationer, kultur, miljö, bostadsbyggande och andra samhällsområden. Dessa arbetande människor skulle sedan betala 25 procent i skatt till samhället, som kunde ge ytterligare resurser till välfärdens utveckling.

Det kan vara intressant att få veta också från de styrande kommunalråden i denna kommun, från M, C, FP, KD och MP, hur de ser på denna otroligt viktiga fråga om hur skatterna ska användas. Ni behöver inte tala om att det handlar om statens och inte kommunens pengar. Det vet vi. Det handlar om själva idéerna. Och det handlar om vad ni anser om behovet av mer personal inom välfärdsområdena.

Är det så unikt i Jönköpings kommun att det inte behövs mer personal inom äldrevården, inom sjukvården, i skolorna, inom barn - och ungdomsverksamheten, i kulturlivet och andra samhällsområden? Det gäller alltså välfärden och synen på människornas behov. Vilken människosyn står ni för? Solidaritet med de svaga eller vinster till de starka?

Stig Jonsson
Huskvarna

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00